czwartek, 29 października 2015

Zupa krem z dyni

Czas przygotowania: 1 h




Zupa krem z dyni


Co nam potrzeba:

  • 1,5 kg dyni ( waga przed obraniem)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (opcjonalnie)
  • 1 biała część pora ( można użyć małą cebulę)
  • 50 g imbiru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka mleka
  • 0,75 l bulionu warzywnego (ewentualnie 0,75 l wody i 2 kostki rosołowe)
  • 4 łyżki śmietany 30% (opcjonalnie)
  • 1 łyżka cukru
  • pieprz, sól, kurkuma, papryka słodka


Jak to się robi:


Obrać i pokroić marchewkę, pietruszkę i pora w półplasterki. 
Dynię i imbir obrać i pokroić w kostkę.
Roztopić w garnku masło z oliwą - wrzucić pokrojone warzywa z wyjątkiem dyni.
Po ok. 5 minutach dodać dynię- smażyć ok. 10 min często mieszając.
Dodać bulion, mleko, śmietanę, przyprawić do smaku -  gotować do miękkości ok.20 min.
Zdjąć garnek z ognia, zmiksować całość blenderem- można podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym bądź uprażonymi pestkami z dyni.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz