fot. Diana Skuza-Biel
Wuzetka
W-Z
Co nam potrzeba:
Ciasto czekoladowe:
Bita śmietana:
Ciasto czekoladowe:
- 5 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 cukier waniliowy
- 250 g margaryny
- 3 łyżki kakao
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki wody
Bita śmietana:
- 0,75 l śmietany kremówki (30%)
- 2 łyżki cukru pudru
- 32g cukru wanilinowego ( dwa małe opakowania)
- 2 czubate łyżeczki żelatyny
- 2 opakowania śmietan-fixu
Polewa czekoladowa:
- pół szklanki masy odlanej na polewę - z ciasta
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cukru
- 5 łyżek kwaśnej gęstej śmietany
- 1 łyżka żelatyny
Jak to zrobić:
Ciasto czekoladowe:
Margarynę, cukier, kakao i wodę rozpuścić w rondelku - gotować około 3 minuty.
Masę wystudzić co jakiś czas mieszając.
Pół szklanki masy odlać na polewę czekoladową.
Białka ubić na sztywno - dodając szczyptę soli.
Do masy dodawać cały czas miksując - po jednym żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Do masy dodać pianę z białek wymieszać delikatnie łyżką - bądź mikserem na najmniejszych obrotach.
Masę przelać do przygotowanej formy, wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Piec przez ok. 35 minut.
Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto przekroić na dwa placki.
Bita śmietana:
Żelatynę rozpuścić w 1/5 szklanki gorącej wody i lekko przestudzić.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietan fixem.
Następnie dodać
żelatynę i szybko miksować mikserem.
Gotową śmietaną przełożyć ciasto ( szklankę śmietany odłożyć do dekoracji).
Gotową śmietaną przełożyć ciasto ( szklankę śmietany odłożyć do dekoracji).
Polewa czekoladowa:
Żelatynę rozpuścić w 1/5 szklanki gorącej wody i lekko przestudzić.
Do rondelka wlać masę pozostawioną z ciasta dodać pozostałe składniki ( masło, kakao, cukier).
Zagotować i zdjąć z ognia.
Do gorącej polewy wlać żelatynę i dokładnie wymieszać - lekko ostudzić polewę.
Dodać śmietanę - wymieszać.
Gotową polewą polać ciasto.
Na każdym kawałku ciasta zrobić kleksa z bitej śmietany.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz