Schab à la szynka Parmeńska
Czego potrzebujemy:
- 1 kg schabu bądź polędwicy
- sól (ok 100g), kolendra (ok 100g)
- czosnek ( świeży wyciśnięty lub granulowany)
- inne zioła wedłóg uznania
Jak to zrobić:
Umyć i oczyścić mięso.
Wymieszać sól z kolendrą w małym pojemniku - przyprawy powinny starczyć na cały czas suszenia.
Obtoczyć mieso w przyprawach i włożyć do plastikowego lub szklanego pojemnika włożyć do lodówki.
Obtaczanie powtarzać rano i wieczorem przez ok 4 dni - każdorazowo wylewając zbierającą się wodę.
Po ok 4 dniach wyciągamy mięso z lodówki i wieszamy w przewiewnym miejscu - suszymy ok 10 - 14dni.
Po tym okresie wkładamy mięso do lodówki na ok 4 dni - i szynka nadaje się do jedzenia.
Smacznego !!!
Umyć i oczyścić mięso.
Wymieszać sól z kolendrą w małym pojemniku - przyprawy powinny starczyć na cały czas suszenia.
Obtoczyć mieso w przyprawach i włożyć do plastikowego lub szklanego pojemnika włożyć do lodówki.
Obtaczanie powtarzać rano i wieczorem przez ok 4 dni - każdorazowo wylewając zbierającą się wodę.
Po ok 4 dniach wyciągamy mięso z lodówki i wieszamy w przewiewnym miejscu - suszymy ok 10 - 14dni.
Po tym okresie wkładamy mięso do lodówki na ok 4 dni - i szynka nadaje się do jedzenia.
Smacznego !!!
4 komentarze:
Witam,
czy schab nie spleśnieje przy tak długim okresie suszenia?
W jakim miejscu mam go powiesić, mieszkam w bloku, nie wiem gdzie w mieszkaniu jest miejsce przewiewne, może gdzieś przy kratce wentylacyjnej?. Czy powietrze może być chłodne? np. na 20 min dziennie wieszać przy otwartym oknie czy powinnam raczej unikać chłodnego powietrza?
skąd wziąć taką siateczkę do szynki?
aha i czy codziennie powinnam rano opłukiwać tą szynkę ze starych przypraw czy na tę starą warstwę nacierać nową?
pozdrawiam
Witaj,
Jeśli chodzi o przyprawy to wcieramy nowe - na starą warstwę - tylko wylewamy zbierającą się wodę.
Jeśli chodzi o siateczkę to ja kupiłam w supermarkecie - to siateczka do wędzenia wędlin.
Ale jak nie udało CI się takiej zdobyć - możesz obwiązać mięso sznurkiem, albo włożyć do rajstopy.
Co do miejsca powieszenia mięska możesz się zapoznać ze stroną dużo cennych wskazówek http://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=276&Itemid=4
Pyszna. Dziękuję za przepis.Robię ją po raz drugi.Buziaki...
Czy mogłabym dowiedzieć się jakie i ile zostało użytych przypraw
Prześlij komentarz