sobota, 22 grudnia 2012

Schab pieczony

Czas przygotowania: 15 min

Czas pieczenia: 1h 15 min


Schab pieczony




Czego potrzebujemy:

  • 1,5 kg mięsa (schab bez kości)
  • 3 liść laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka pieprzu mielonego
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 4 ząbki czosnku (ewentualnie 1 łyżka czosnku granulowanego)
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka bazylii
  • 4 łyżki oleju 
  • 4 łyżki przyprawy maggi 
  • 1 łyżka soli

Jak to zrobić:

W misce posypać schab przyprawami z każdej strony, polać maggi i olejem.
Przykryć szczelnie i odstawić do lodówki na 1-2 dni.
Włączyć piekarnik na 180 C z termoobiegiem (bez termoobiegu 200 C).
Posypać solą.
Przełożyć do rękawa do pieczenia, zamknąć brzegi rękawa klipsami.
Naciąć ok. 3 małych otworów nożyczkami  i wlać do środka nadmiar zalewy.
Piec w piekarniku ok 1h 15min.

 



Przestudzone mięso można stosować jako wędlinę na kanapki, bądź mięso do obiadu.











Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz