Czas przygotowania: 1 h
Zupa szpinakowa
Co nam potrzeba:
- 450g szpinaku mrożonego (1 opakowanie)
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 duża cebula lub dwie małe
- 10 ząbków czosnku
- 50g masła (1/4 kostki lub 3 łyżki)
- 1,5 l bulionu warzywnego (ewentualnie 1,5 l wody i 3 kostki rosołowe, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie)
- 200g śmietany 30-36%
- pieprz, sól, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany
Jak to się robi:
Wlać bulion do garnka(ewentualnie wszystkie składniki do wersji z kostkami rosołowymi) dodać ziemniaki i marchewkę - gotować do zmięknięcia - ok 15-20 min.
Roztopić na patelni masło wrzucić pokrojoną cebulę - dusić do zeszklenia.
Do cebuli dodać czosnek, chwilę dusić i dodać szpinak - dusić ok 10 min.
Wyjąć liście laurowe i ziele angielskie z bulionu - dodać szpinak.
Do cebuli dodać czosnek, chwilę dusić i dodać szpinak - dusić ok 10 min.
Wyjąć liście laurowe i ziele angielskie z bulionu - dodać szpinak.
Gotować ok. 10 min - przyprawić do smaku - zmiksować.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz