piątek, 11 listopada 2011

Pierogi ruskie




Czas przygotowania: 30 min

Czas gotowania: 10 min każda porcja



Pierogi ruskie
(wg przepisu bratowej)





Zagniatamy ciasto wg przepisu:
Ciasto na pierogi 
 



Składniki na farsz

  • 250 g sera białego (kostka)
  • 500 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz, papryka ostra,oregano, bazylia, pietruszka


Kroimy cebulę w drobną kostkę i dusimy na patelni.
W misce tłuczemy ziemniaki, łączymy dokładnie z serem, cebulą i przyprawiamy do smaku - żeby farsz nie był mdły.
Farsz nadaje się do lepienia pierogów. 






Oto pierogi mojej produkcji:


I mojego męża:


Uformowane pierożki gotujemy we wrzącej osolonej wodzie z łyżką oleju ok 10 min.



Podajemy z uduszonym boczkiem i cebulką:


Jak widać nikt nie może się oprzeć ......







Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz