Zupa porowa
Co nam potrzeba:
- 2 pory
- 1/2 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 3 łyżki masła
- 1,5 l bulionu warzywnego (ewentualnie 1,5 l wody i 3 kostki rosołowe,liść laurowy, 3 ziela angielskie)
- 4 łyżki śmietany
- pieprz, sól, gałka muszkatołowa, papryka ostra
Jak to się robi:
Obrać i skroić białe i jasnozielone części pora w półplasterki.
Roztopić w garnku masło wrzucić pokrojone w cienkie plasterki pory i cebule.
Dusić do pomniejszenia ok. dwukrotnie objętości - często mieszając - nie doprowadzić do zbrązowienia porów - można podlać trochę wodą.
Bulion przelać do garnka, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę - gotować do zmięknięcia ziemniaków ok 15-20 min.Roztopić w garnku masło wrzucić pokrojone w cienkie plasterki pory i cebule.
Dusić do pomniejszenia ok. dwukrotnie objętości - często mieszając - nie doprowadzić do zbrązowienia porów - można podlać trochę wodą.
Dodać śmietanę - przyprawić.
Zmiksować - można podawać z grzankami.Smacznego !!!
1 komentarz:
Do gotowania polecamy dodać szklankę mleka i odrobinę białego wytrawnego wina :)
Prześlij komentarz