środa, 14 grudnia 2011

Zupa porowa





Czas przygotowania: 1 h



Zupa porowa

 

Co nam potrzeba:

  • 2 pory
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • 1,5 l bulionu warzywnego (ewentualnie 1,5 l wody i 3 kostki rosołowe,liść laurowy, 3 ziela angielskie)
  • 4 łyżki śmietany
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa, papryka ostra


Jak to się robi:


Obrać i skroić białe i jasnozielone części pora w półplasterki.
Roztopić w garnku masło wrzucić pokrojone w cienkie plasterki pory i cebule.
Dusić do pomniejszenia ok. dwukrotnie objętości - często mieszając - nie doprowadzić do zbrązowienia porów - można podlać trochę wodą.
Bulion przelać do garnka, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę - gotować do zmięknięcia ziemniaków ok 15-20 min.
Dodać śmietanę - przyprawić.
Zmiksować - można podawać z grzankami.









Smacznego !!!

1 komentarz:

Sepia pisze...

Do gotowania polecamy dodać szklankę mleka i odrobinę białego wytrawnego wina :)

Prześlij komentarz