Czas gotowania: 2 * 45 min
Schab gotowany
(wg przepisu cioci Krysi)
Czego potrzebujemy:
- 2 kg mięsa (schab bez kości)
- 2 litry wody
- 1/4 szklanki soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka pieprzu mielonego
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka jałowca
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki musztardy
Zagotować zalewę z przyprawami, wystudzić.
Do zalewy włożyć mięso, doprowadzić do wrzenia gotować 45 min.
Zostawić na noc do wystygnięcia.
Na drugi dzień gotować 30-45 min.
Przestudzone mięso można stosować jako wędlinę na kanapki bądź mięso do obiadu.
Smacznego !!!
2 komentarze:
Smakowity przepis:)Aż mam ochotę gotować. :P
mmmm , pycha :D .
Zapraszam do mnie , i do wzięcia udziału w konkursie :):)
http://annie-official-blog.blogspot.com/
Prześlij komentarz