niedziela, 13 listopada 2011

Schab gotowany



Czas przygotowania: 10 min

Czas gotowania: 2 * 45 min


Schab gotowany
(wg przepisu cioci Krysi)


Czego potrzebujemy:

  • 2 kg mięsa (schab bez kości)
  • 2 litry wody
  • 1/4 szklanki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka pieprzu mielonego
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka jałowca
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki musztardy

Jak to zrobić:

Zagotować zalewę z przyprawami, wystudzić.
Do zalewy włożyć mięso, doprowadzić do wrzenia gotować 45 min.
Zostawić na noc do wystygnięcia.
Na drugi dzień gotować  30-45 min.

Przestudzone mięso można stosować jako wędlinę na kanapki bądź mięso do obiadu.

Rozcieńczony wywar (jest dość słony)  możemy stosować jako bulion do zup.






Smacznego !!!

2 komentarze:

Kaksajna pisze...

Smakowity przepis:)Aż mam ochotę gotować. :P

SHERMADAME pisze...

mmmm , pycha :D .

Zapraszam do mnie , i do wzięcia udziału w konkursie :):)

http://annie-official-blog.blogspot.com/

Prześlij komentarz