sobota, 12 listopada 2011

Zapiekanki palce lizać



Ilość sztuk: 8

Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 15 min


Czego potrzebujemy:


  • 4 bułki kajzerki
  • 8 plasterków sera żółtego
  • 8 plasterków szynki
  • ok 4 łyżki majonezu
  • ok 4 łyżki sosu Adżika lub ketchupu (najlepiej ziołowego)
  • pół cebuli
  • 3 ząbki czosnku najlepiej polskiego
  • sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka

Jak to zrobić:


Włączyć piekarnik i ustawić temperaturę 180°C.
Przekroić bułki na pół, posmarować sosem  Adżika, następnie nałożyć ser, szynkę i posmarować majonezem.
Pokroić cebulę w półplasterki, a czosnek w plasterki poukładać na bułki.
Posypać bułki przyprawami według uznania.

Piec w piekarniku 15 min.
Na ostatnie 5 min włączyć grill, aby zapiekanki zarumieniły się z wierzchu. 









Smacznego !!!

3 komentarze:

Olinka pisze...

Bardzo fajny blog będe polecać, gotowanie to super pasja ;)
Pozdrawiam
Em.Olinka

Karolina pisze...

wow pysznie wygląda ;D
Gdybym była trochę starsza to bym skorzystała.
Pisz dalej bloga bo ciekawe rzeczy są :D

Krzysztof Kupiec pisze...

jako przyprawe polecam cząber

Prześlij komentarz