niedziela, 2 czerwca 2013

Ptysie z bitą śmietaną

Ilość sztuk: 16

Czas przygotowania: 1h

Czas pieczenia: 20 min



Ptysie z bitą śmietaną


Ptysie

Co nam potrzeba:


  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody
  • 100 g margaryny
  • 5 jajek
  • szczypta soli

Jak to się robi:


Do rondelka wlej wodę, dodaj margarynę.
Gdy margaryna się roztopi dodajemy mąkę i szczyptę soli i dokładnie wymieszaj.
Powstałą masę studzimy.

Włącz piekarnik z termoobiegiem na 200 st. Celciusza.

Gdy masa będzie lekko ciepła dodaj po jednym całym jajku i dokładanie wymieszaj.
Powstałą masę przełóż do szprycy - z szeroką końcówką w kształcie gwiazdki.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - wyciskamy okrągłe ptysie - w dużych odległościach ponieważ 3-krotnie zwiększą swoją objętość.
Piec ok 20 min do lekko złotego koloru.
Uwaga !!! W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika.
Jeśli masz możliwość - wyłącz grzanie w piekarniku i pozostaw sam wentylator -na ok 15 min -  ptysie w tym czasie odparują.
W innym wypadku wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki.



Bita śmietana

Co nam potrzeba:


  • 500 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 2 śmietan fixy
  • 1 cukier waniliowy
  • cukier puder według uznania - (ok 4-5 łyżek)

Jak to się robi:


Śmietanę uprzednio schłodzoną w lodówce wlej do miski i ubijaj na małych obrotach przez 1 min.
Dodaj pozostałe składniki  i ubijaj na dużych obrotach do sztywności.
Powstały krem przełóż do szprycy i udekoruj przecięte na pół ptysie.

Oprósz ptysie cukrem pudrem.







Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz