wtorek, 7 maja 2013

Pstrąg po góralsku z boczkiem i oscypkiem

Ilość porcji: 3

Czas przygotowania: 1h
Czas pieczenia: 20-30 min





                                                                     fot. Diana Skuza-Biel


Pstrąg po góralsku z boczkiem i oscypkiem
Czego potrzebujemy:


  • 3 wypatroszone pstrągi
  • 3 duże plasterki boczku
  • 6 plastrów oscypka
  • 2 łyżki masła
  • 1 cytryna
  •  3 ząbki czosnku
  •  sól, pieprz
  • folia aluminiowa

Jak to zrobić:


Pstrągi przepłukać wodą, skropić sokiem z połowy cytryny, posypać pieprzem i solą - odstawić na 30min.
Do środka pstrąga włożyć czosnek, boczek i oscypka pokrojone w plastry oraz masło.
Dokładnie owinąć folią aluminiową (przed owinięciem można naciąć grzbiet ryby poprzecznie nożem - będzie się ładniej prezentował).
Piec na grillu z każdej strony ok 10-15min (w zależności od stopnia nagrzania grilla).

Podawać po upieczeniu z cytryną do skopienia.

Pstrąg znakomicie smakuje z ziemniakami z piekarnika , bądź ziemniakami z grilla.






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz