niedziela, 28 kwietnia 2013

Ziemniaki pieczone w piekarniku

Ilość porcji: 3-4

Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 30-45 min





                                                                    fot. Diana Skuza-Biel


Ziemniaki pieczone w piekarniku
(wg przepisu Diany)
Czego potrzebujemy:


  • 1 kg ziemniaków  
  • 6 łyżek oliwy z oliwek (3 łyżki do sosu, oraz 3 łyżki do wysmarowania folii)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz, sól, zioła prowansalskie
  • folia aluminiowa

Jak to zrobić:


Ziemniaki obrać (jeśli ziemniaki są młode - wystarczy je dokładnie wyszorować), opłukać,  pokroić w ćwiartki.
Ze składników przygotować sos.
W misce obtoczyć ziemniaki w sosie.
Blachę wyłożyć folią aluminiową, posmarować oliwą - następnie rozłożyć ziemniaki.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 C z termoobiegiem ok 30 min (bez termoobiegu ok 45 min), do miekkości.

Znakomicie smakują z  sosem czosnkowym, bądź jako dodatek do wszelkich dań obiadowych.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz