środa, 17 kwietnia 2013

Tiramisu

Ilość sztuk: 16

Czas przygotowania: 30 min









fot. Diana Skuza-Biel

Tiramisu

(wg przepisu Gosi W.)
 

Co nam potrzeba:


  • 2 duże opakowania podłużnych biszkoptów (opakowanie 300g)
  • 500g serka mascarpone
  • 500g śmietany kremówki (30%-36%)
  • 2 śmietan fixy
  • ok 6-8 łyżek cukru pudru
  • ok 0,5 l mocnej kawy rozpuszczalnej   - przestudzonej
  • ok 0,1 l amaretto
  • kakao

Jak to się robi:


Śmietanę kremówkę ubijamy na małych obrotach ok 2 min. następnie dodajemy śmietan fixy i cukier - wg uznania - ubijamy na sztywno.
Dodajemy serek mascarpone i dalej ubijamy do połączenia - ew. dodając cukru pudru.
Do ostudzonej kawy dodajemy amaretto - aby smak alkoholu był wyczuwalny.
Biszkopty maczamy w kawie - tylko górną część i układamy na dnie naczynia (kwadratowa blaszka) - posypujemy kakao - nakładamy na wierzch pół masy.
Następnie maczamy biszkopty z obydwu stron i układamy na masie - posypujemy kakao i nakładamy drugą część masy.
Wstawiamy do lodówki na ok 2h.

Przed podaniem - można oprószyć porcję kakao, bądź startą czekoladą.








Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz