Czas przygotowania: 30 min
fot. Diana Skuza-Biel
Tiramisu
(wg przepisu Gosi W.)
(wg przepisu Gosi W.)
Co nam potrzeba:
- 2 duże opakowania podłużnych biszkoptów (opakowanie 300g)
- 500g serka mascarpone
- 500g śmietany kremówki (30%-36%)
- 2 śmietan fixy
- ok 6-8 łyżek cukru pudru
- ok 0,5 l mocnej kawy rozpuszczalnej - przestudzonej
- ok 0,1 l amaretto
- kakao
Jak to się robi:
Śmietanę kremówkę ubijamy na małych obrotach ok 2 min. następnie dodajemy śmietan fixy i cukier - wg uznania - ubijamy na sztywno.
Dodajemy serek mascarpone i dalej ubijamy do połączenia - ew. dodając cukru pudru.
Do ostudzonej kawy dodajemy amaretto - aby smak alkoholu był wyczuwalny.
Biszkopty maczamy w kawie - tylko górną część i układamy na dnie naczynia (kwadratowa blaszka) - posypujemy kakao - nakładamy na wierzch pół masy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na małych obrotach ok 2 min. następnie dodajemy śmietan fixy i cukier - wg uznania - ubijamy na sztywno.
Dodajemy serek mascarpone i dalej ubijamy do połączenia - ew. dodając cukru pudru.
Do ostudzonej kawy dodajemy amaretto - aby smak alkoholu był wyczuwalny.
Biszkopty maczamy w kawie - tylko górną część i układamy na dnie naczynia (kwadratowa blaszka) - posypujemy kakao - nakładamy na wierzch pół masy.
Następnie maczamy biszkopty z obydwu stron i układamy na masie - posypujemy kakao i nakładamy drugą część masy.
Wstawiamy do lodówki na ok 2h.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz