Czas przygotowania: 30 min
Czego potrzebujemy:
- 200 - 250g makaronu tagliatelle (ja użyłam razowego)
- 250 g szpinaku
- 100 g boczku
- 1 duża cebula
- 7 ząbków czosnku
- 2 łyżki masła
- 6 łyżek śmietany 18%
- 1/2 kostki rosołowej
- 1/3 szklanki wody
- sól, pieprz, papryka ostra,oregano, bazylia, pietruszka
Jak to zrobić:
Pokroić boczek i podsmażyć na patelni.
Dodać 2 łyżki masła, cebulę pokrojoną w kostkę i 5 ząbków czosnku drobno posiekanych.
Po zeszkleniu cebuli dodać szpinak, kostkę rosołową i zalać wodą.
Dusić ok 5-7 min, aż szpinak zmieni kolor na ciemniejszy.
W międzyczasie ugotować makaron al dente - odcedzić.
Dodać śmietanę i 2 wyciśnięte ząbki czosnku, doprowadzić do wrzenia i połączyć z makaronem.
Można podawać ze startym serem żółtym.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz