piątek, 4 listopada 2011

Tagliatelle ze szpinakiem



Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 30 min


Czego potrzebujemy:


  • 200 - 250g makaronu tagliatelle (ja użyłam razowego)
  • 250 g szpinaku 
  • 100 g boczku
  • 1 duża cebula
  • 7 ząbków czosnku
  • 2 łyżki masła  
  • 6 łyżek śmietany 18% 
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 1/3 szklanki wody
  • sól, pieprz, papryka ostra,oregano, bazylia, pietruszka

Jak to zrobić:


Pokroić boczek i podsmażyć na patelni.
Dodać 2 łyżki masła, cebulę pokrojoną w kostkę i 5 ząbków czosnku drobno posiekanych.
Po zeszkleniu cebuli dodać szpinak, kostkę rosołową i zalać wodą.
Dusić ok 5-7 min, aż szpinak zmieni kolor na ciemniejszy.
W międzyczasie ugotować makaron al dente - odcedzić.
Dodać śmietanę i 2 wyciśnięte ząbki czosnku, doprowadzić do wrzenia i połączyć z makaronem.

Można podawać ze startym serem żółtym.






Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz