wtorek, 20 listopada 2012

Pizzerinki na cieście francuskim



Ilość sztuk: 10

Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 15 min


Czego potrzebujemy:


  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 5 plasterków sera żółtego
  • 5 plasterków szynki
  • ok 4 łyżki sosu Adżika lub ketchupu (najlepiej ziołowego)
  • cebula
  • 6-8 pieczarek
  • sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka

Jak to zrobić:


Włączyć piekarnik i ustawić temperaturę 180°C.
Pokroić cebulę i pieczarki - przyprawić według uznania -  dusić ok 5 min.
Ciasto francuskie podzielić na 10 części(jak na zdjęciu), ponakuwać widelcem.  
Posmarować sosem  Adżika, następnie układać pół plasterka szynki, sera i pieczarki z cebulą. 
Posypać przyprawami według uznania.
Skleić dwa naprzemienne brzegi pizzerinki.
Poukładać na papierze do pieczenia posmarowanym tłuszczem.
Piec w piekarniku 15 min.








Smacznego !!!

3 komentarze:

Diana Skuza pisze...

Załapiemy się? :P

Gizaura pisze...

Niestety innym razem - bo już zniknęły

Mati pisze...

Ciekawy pomysł:P Napewno smaczne są:)

Prześlij komentarz