wtorek, 4 grudnia 2012

Zupa szpinakowa




Czas przygotowania: 1 h



Zupa szpinakowa

 

Co nam potrzeba:

  • 450g szpinaku mrożonego (1 opakowanie)
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula lub dwie małe
  • 10 ząbków czosnku
  • 50g  masła (1/4 kostki lub 3 łyżki)
  • 1,5 l bulionu warzywnego (ewentualnie 1,5 l wody i 3 kostki rosołowe, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie)
  • 200g śmietany 30-36%
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany


Jak to się robi:

Pokroić w kostkę ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek.
Wlać bulion do garnka(ewentualnie wszystkie składniki do wersji z kostkami rosołowymi)  dodać ziemniaki i marchewkę - gotować do zmięknięcia - ok 15-20 min.
Roztopić na patelni masło wrzucić pokrojoną cebulę - dusić do zeszklenia.
Do cebuli dodać czosnek, chwilę dusić i dodać szpinak - dusić ok 10 min.
Wyjąć liście laurowe i ziele angielskie z bulionu - dodać szpinak.
Gotować ok. 10 min - przyprawić do smaku - zmiksować. 

Podawać z kleksem śmietany, grzankami ( można posypać także startym serem żółtym).














Smacznego!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz