Czego potrzebujemy:
- 50 g drożdży
- 1 szkl mleka
- 1 kg mąki do wypieku chleba
- 1/3 szklanka oleju bądź ziemniak ugotowany na twardo
- sól, pieprz, cukier
- ok 1-1,5 szkl ciepłej wody
- 1 wariant: bakalie (słonecznik, siemienie lniane, sezam, otręby)
- 2 wariant: suszone pomidowy i oliwki
Jak to zrobić:
Do garczka włożyć drożdże posypać łyżką cukru, poczekać aż się rozpuszczą.
Dodać ciepłe mleko i ok 1 szklanki mąki zaczyn przykryć scierką i odstawić do ciepłego miejsca (ok 15 min).
Jak zaczyn podwoi swoją objętość dodać olej (bądź ziemniaka) wodę i mąkę stopniowo (nie trzeba dodawać całej mąki - należy dać tyle ile ciasto przyjmie).
Dodać pozostałe składniki w zależności od wariantu.
Przełożyć ciasto uformowane w walec do foremki wyłożonej pergaminem i wysmarowanej olejem - przykryć ścierką pozostawić na 30 min.
Piec przez 10 min w piekarniku na termoobiegu nagrzanym do 200 C - następnie zmniejszyć temperaturę do 180 C piec ok 35-50 min.
W czasie pieczenia spryskiwać chleb wodą.
Smacznego !!!
.
1 komentarz:
cieekawie opisane ;)
spk blog
ewaa-farnaa-ef.blogspot.com
Prześlij komentarz