sobota, 26 maja 2012

Gulasz



Ilość porcji: 4-6

Czas przygotowania: 1,5 h


Gulasz


Czego potrzebujemy:


  • ok 1kg mięsa wołowego bądź wieprzowego
  • 6-8 sztuk cebuli
  • 3-4 marchewki
  • 2-3 papryki
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 łyżki smalcu bądź słoniny
  • 3 kostki mięsne
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, kminek, papryka ostra, papryka słodka, maggi, olej
  • 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego
  • woda ok. 2-2,5l

Jak to zrobić:

Mięso pokroić w kostkę włożyć do miski - dodać olej, maggi i wszystkie przyprawy - przykryć pozostawić w lodówce na dzień bądź dwa.

Do dużego garnka wlać wodę dodać kostki rosołowe, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego i mięso podsmażone na patelni (nie trzeba dodawać oleju był w marynacie) i marchewkę pokrojoną w plastry.

Na połowie smalcu zeszklić cebulę pokrojoną w pióra - dodać do garnka.

Na pozostałym smalcu podsmażyć czosnek pokrojony w plastry i paprykę w proszku ok 4 łyżki słodkiej i 2 ostrej - dodać do garnka.

Następnie dodać pokrojoną paprykę i dusić o 1h, aż mięso będzie miekkie.









Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz