Ilość porcji: 4-6
Czas przygotowania: 1,5 h
Gulasz
Gulasz
Czego potrzebujemy:
- ok 1kg mięsa wołowego bądź wieprzowego
- 6-8 sztuk cebuli
- 3-4 marchewki
- 2-3 papryki
- 6 ząbków czosnku
- 4 łyżki smalcu bądź słoniny
- 3 kostki mięsne
- sól, pieprz, oregano, bazylia, kminek, papryka ostra, papryka słodka, maggi, olej
- 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego
- woda ok. 2-2,5l
Jak to zrobić:
Mięso pokroić w kostkę włożyć do miski - dodać olej, maggi i wszystkie przyprawy - przykryć pozostawić w lodówce na dzień bądź dwa.
Do dużego garnka wlać wodę dodać kostki rosołowe, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego i mięso podsmażone na patelni (nie trzeba dodawać oleju był w marynacie) i marchewkę pokrojoną w plastry.
Na połowie smalcu zeszklić cebulę pokrojoną w pióra - dodać do garnka.
Na pozostałym smalcu podsmażyć czosnek pokrojony w plastry i paprykę w proszku ok 4 łyżki słodkiej i 2 ostrej - dodać do garnka.
Następnie dodać pokrojoną paprykę i dusić o 1h, aż mięso będzie miekkie.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz