sobota, 26 maja 2012

Risotto z warzywami



Ilość porcji: 4-6
Czas przygotowania: 40 min

Risotto z warzywami


Czego potrzebujemy:


  • 200 - 250g ryżu
  • 3-4 łyżki masła bądź oleju
  • 300g fasolki szparagowej
  • 300g marchewki
  • 1 duża papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 6-8 pieczarek
  • 1 kostka warzywna
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, kminek, papryka ostra
  • woda ok. 500-750 ml
Jak to zrobić:


Pokroić fasolkę szparagową, marchewki, pieczarki, paprykę.
Ugotować (najlepiej na parze) fasolkę szparagową i marchewkę. 
Na patelni na maśle (bądź oleju) smażymy ryż ok. 10 min aż się zeszkli.
Podlewamy ryż wodą i dodajemy kostkę rosołową, gotujemy co jakiś czas mieszając (ok. 15-20 min).
Gry ryż będzie prawie miekki dodajemy pozostałe składniki dusimy jeszcze ok 5-10 min i przyprawiamy do smaku.





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz