sobota, 26 maja 2012

Chleb



Czas przygotowania: 1 h
Czas pieczenia:45-60 min

Chleb

Czego potrzebujemy:


  • 50 g drożdży
  • 1 szkl mleka
  • 1 kg mąki do wypieku chleba
  • 1/3 szklanka oleju bądź ziemniak ugotowany na twardo
  • sól, pieprz, cukier
  • ok 1-1,5 szkl ciepłej wody
  • 1 wariant: bakalie (słonecznik, siemienie lniane, sezam, otręby)
  • 2 wariant: suszone pomidowy i oliwki

Jak to zrobić:


Do garczka włożyć drożdże posypać łyżką cukru, poczekać aż się rozpuszczą.
Dodać ciepłe mleko i ok 1 szklanki mąki zaczyn przykryć scierką i odstawić do ciepłego miejsca (ok 15 min).
Jak zaczyn podwoi swoją objętość dodać olej (bądź ziemniaka) wodę i mąkę stopniowo (nie trzeba dodawać całej mąki - należy dać tyle ile ciasto przyjmie).
Dodać pozostałe składniki w zależności od wariantu.
Przełożyć ciasto uformowane w walec do foremki wyłożonej pergaminem i wysmarowanej olejem - przykryć ścierką pozostawić na 30 min.
Piec przez 10 min w piekarniku na termoobiegu nagrzanym do 200 C - następnie zmniejszyć temperaturę do 180 C piec ok 35-50 min.
W czasie pieczenia spryskiwać chleb wodą.









Smacznego !!!
.

1 komentarz:

DariaEF pisze...

cieekawie opisane ;)
spk blog

ewaa-farnaa-ef.blogspot.com

Prześlij komentarz