środa, 27 czerwca 2012

Makaron Carbonara



Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 30 min
Makaron Carbonara

Czego potrzebujemy:


  • 200 - 250g makaronu spaghetti lub tagliatelle
  • 8 pieczarek
  • 150 g boczku
  • 150 g śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 żółtko 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  •  szczypiorek
  • sól, pieprz

Jak to zrobić:



Pokroić czosnek, pieczarki i boczek w plastry.
W międzyczasie ugotować makaron al dente - odcedzić.
Na patelni na oliwie z oliwek zeszklić czosnek, dodać boczek smażyć ok 3 minut.
Dodać pieczarki i smażyć kolejne 3 minuty.
Patelnię zdjąć z palnika dodać śmietanę i żółtko, przyprawić - następnie wymieszać i zagotować, aż zgęstnieje.

Na talerzu ułożyć makaron, polać sosem posypać pokrojonym szczypiorkiem.











Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz