Czas przygotowania: 30 min
Makaron Carbonara
Czego potrzebujemy:
- 200 - 250g makaronu spaghetti lub tagliatelle
- 8 pieczarek
- 150 g boczku
- 150 g śmietany kremówki 30% lub 36%
- 5 ząbków czosnku
- 1 żółtko
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypiorek
- sól, pieprz
Jak to zrobić:
Pokroić czosnek, pieczarki i boczek w plastry.
W międzyczasie ugotować makaron al dente - odcedzić.
Na patelni na oliwie z oliwek zeszklić czosnek, dodać boczek smażyć ok 3 minut.
Dodać pieczarki i smażyć kolejne 3 minuty.
Patelnię zdjąć z palnika dodać śmietanę i żółtko, przyprawić - następnie wymieszać i zagotować, aż zgęstnieje.
Na talerzu ułożyć makaron, polać sosem posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz