Czas pieczenia: 1,5h
Skrzydełka w zalewie
- na zimno i na ciepło
(wg przepisu Justyny)- na zimno i na ciepło
Czego potrzebujemy:
Marynata
- 2 kg skrzydełek z kurczaka
- opakowanie pieprzu mielonego
- opakowanie czosnku granulowanego
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
Zalewa
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 2 kostki rosołowe
- małe opakowanie cytryny w płynie
- 1 ketchup łagodny
Panierka
- ok 4 jajka
- pół na pół mąka ziemniaczana i tortowa (ile przyjmie)
Jak to zrobić:
Marynata
Odciąć bezmięsne części skrzydełek.
Włożyć do miski wszystkie składniki – odłożyć na 2h.
Włożyć do miski wszystkie składniki – odłożyć na 2h.
Zalewa
Podgrzać wodę dodać 1 szklankę cukru 2 kostki rosołowe i małą cytrynę w płynie.
Zagotować, dodać ketchup i przez chwile gotować cały czas mieszając.
Zagotować, dodać ketchup i przez chwile gotować cały czas mieszając.
Panierka
Roztrzepać jajko i obtoczyć mięso w jajku, następnie w mące tortowej z dodatkiem mąki ziemniaczanej.
Usmażyć
Roztrzepać jajko i obtoczyć mięso w jajku, następnie w mące tortowej z dodatkiem mąki ziemniaczanej.
Usmażyć
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym jedno na drugim, zalać zalewą. I piec przez 1,5 h. W piekarniku nagrzanym do temp. 180 C
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz