niedziela, 1 stycznia 2012

Skrzydełka w zalewie



Czas przygotowania:1h
Czas pieczenia: 1,5h

Skrzydełka w zalewie 
- na zimno i na ciepło
(wg przepisu Justyny)


Czego potrzebujemy:

                  Marynata
  • 2 kg skrzydełek z kurczaka
  • opakowanie pieprzu mielonego
  • opakowanie czosnku granulowanego
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli 

                  Zalewa
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  •  2 kostki rosołowe
  •  małe opakowanie cytryny w płynie
  • 1 ketchup łagodny 

                  Panierka
  • ok 4 jajka
  • pół na pół mąka ziemniaczana i tortowa (ile przyjmie)

                
Jak to zrobić:
 
Marynata
Odciąć bezmięsne części skrzydełek.
Włożyć do miski wszystkie składniki – odłożyć na 2h.

Zalewa
Podgrzać wodę dodać 1 szklankę cukru 2 kostki rosołowe i małą cytrynę w płynie.
Zagotować, dodać ketchup i przez chwile gotować cały czas mieszając.

Panierka
Roztrzepać jajko i obtoczyć mięso w jajku, następnie w mące tortowej z dodatkiem mąki ziemniaczanej.
Usmażyć

Ułożyć w naczyniu żaroodpornym jedno na drugim, zalać zalewą. I piec przez 1,5 h. W piekarniku nagrzanym do temp. 180 C









Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz