środa, 9 kwietnia 2014

Bounty

Czas przygotowania: 60 min
Czas pieczenia:  30 min
Forma prostokątna : 21cm x 35cm




fot. Diana Skuza-Biel


Bounty


Co nam potrzeba:


Ciasto czekoladowe:
  • 5 jajek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  •  3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa kokosowa:

  • 0,5 litra mleka
  • 200g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 16g cukru wanilinowego
  • 300g wiórek kokosowych 

Polewa czekoladowa:

  • tabliczka mlecznej czekolady
  •  2 łyżki mleka


Jak to zrobić:



Ciasto czekoladowe:

Ubić pianę z białek dodać cukier i cukier dalej ucierać, dodawać po jednym żółtku.
Do powstałego kogla mogla cały czas ucierając na małych obrotach dodawać - pozostałe składniki mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao.
Masę wylać do przygotowanej formy o wymiarach 21cm x 35cm, wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Piec przez ok. 30 minut.


Masa kokosowa: 

Mleko zagotować z cukrem i cukrem  wanilinowym. Dodać wiórka kokosowe - gotować ok. 20 min cały czas mieszając - aż masa zgęstnieje.
Odstawić masę do wystygnięcia.
Utrzeć mikserem masło na gładką masę - dodawać masę kokosową porcjami - cały czas miksując.

Powstałą masą przełożyć ciasto czekoladowe rozcięte na pół.


Polewa czekoladowa:

Roztopić tabliczkę czekolady w rondelku z dodatkiem mleka.
Ciasto polać polewą.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz