fot. Diana Skuza-Biel
Bounty
Co nam potrzeba:
Ciasto czekoladowe:
Masa kokosowa:
Ciasto czekoladowe:
- 5 jajek
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
- 0,5 litra mleka
- 200g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 16g cukru wanilinowego
- 300g wiórek kokosowych
Polewa czekoladowa:
- tabliczka mlecznej czekolady
- 2 łyżki mleka
Jak to zrobić:
Ciasto czekoladowe:
Ubić pianę z białek dodać cukier i cukier dalej ucierać, dodawać po jednym żółtku.
Do powstałego kogla mogla cały czas ucierając na małych obrotach dodawać - pozostałe składniki mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao.
Masę
wylać do przygotowanej formy o wymiarach 21cm x 35cm, wstawić do
piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Piec przez ok. 30 minut.
Masa kokosowa:
Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać wiórka kokosowe - gotować ok. 20 min cały czas mieszając - aż masa zgęstnieje.
Odstawić masę do wystygnięcia.
Utrzeć mikserem masło na gładką masę - dodawać masę kokosową porcjami - cały czas miksując.
Masa kokosowa:
Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać wiórka kokosowe - gotować ok. 20 min cały czas mieszając - aż masa zgęstnieje.
Odstawić masę do wystygnięcia.
Utrzeć mikserem masło na gładką masę - dodawać masę kokosową porcjami - cały czas miksując.
Powstałą masą przełożyć ciasto czekoladowe rozcięte na pół.
Polewa czekoladowa:
Roztopić tabliczkę czekolady w rondelku z dodatkiem mleka.
Ciasto polać polewą.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz