Czas przygotowania: 1 h
Zupa krem z dyni
Co nam potrzeba:
- 1,5 kg dyni ( waga przed obraniem)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (opcjonalnie)
- 1 biała część pora ( można użyć małą cebulę)
- 50 g imbiru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka mleka
- 0,75 l bulionu warzywnego (ewentualnie 0,75 l wody i 2 kostki rosołowe)
- 4 łyżki śmietany 30% (opcjonalnie)
- 1 łyżka cukru
- pieprz, sól, kurkuma, papryka słodka
Jak to się robi:
Obrać i pokroić marchewkę, pietruszkę i pora w półplasterki.
Dynię i imbir obrać i pokroić w kostkę.
Roztopić w garnku masło z oliwą - wrzucić pokrojone warzywa z wyjątkiem dyni.
Po ok. 5 minutach dodać dynię- smażyć ok. 10 min często mieszając.
Dodać bulion, mleko, śmietanę, przyprawić do smaku - gotować do miękkości ok.20 min.
Zdjąć garnek z ognia, zmiksować całość blenderem- można podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym bądź uprażonymi pestkami z dyni.Dynię i imbir obrać i pokroić w kostkę.
Roztopić w garnku masło z oliwą - wrzucić pokrojone warzywa z wyjątkiem dyni.
Po ok. 5 minutach dodać dynię- smażyć ok. 10 min często mieszając.
Dodać bulion, mleko, śmietanę, przyprawić do smaku - gotować do miękkości ok.20 min.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz