Czas pieczenia: 15 min
Kruche ciasteczka waniliowe
Co nam potrzeba:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanka cukru
- 200 g masła
- 3 łyżki śmietany
- 3 żółtka
- cukier waniliowy
- pół laski wanilii
Jak to się robi:
Wrzucamy do rondelka masło i roztapiamy na małym ogniu, studzimy.
Do masła dodajemy cukier, cukier waniliowy startą laskę wanilii i ucieramy na gładką masę.
Łączymy z mąką, żółtkami i śmietaną w misce mikserem bądź na stolnicy.
Wstawiamy na ok 1h do lodówki.
Włączamy piekarnik na 180 st. Celciusza.
Po wyjęciu z lodówki cisto rozwałkować na grubość ok 3 mm i wykrawać ciasteczka kieliszkiem bądź foremką.
Piec na blaszce wyłożonej pergaminem i wysmarowanej tłuszczem ok. 15 min. na złoty kolor.
Można udekorować rozpuszczoną czekoladą.Piec na blaszce wyłożonej pergaminem i wysmarowanej tłuszczem ok. 15 min. na złoty kolor.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz