poniedziałek, 28 listopada 2011

Muffiny marchewkowe z lukrem pomarańczowym



Ilość sztuk: 15

Czas przygotowania: 15 min

Czas pieczenia: 20-25 min



Muffiny marchewkowe
(przepis od Diany)

Co nam potrzeba:

Suche składniki

  • 4 średnie marchewki (2 szklanki startej)
  • 1 i 1/2 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego 

Jak to zrobić:


Włącz piekarnik na 180 st. Celciusza.
Obierz marchewki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odmierz 2 szklanki.
Do jednej miski przesiej mąkę dodaj proszek do pieczenia,sól, przyprawy (cynamon, imbir, gałkę muszkatołową).
W drugiej większej misce wymieszaj olej, jajka, cukier, starta marchewkę oraz olejek waniliowy.
Wymieszaj delikatnie za pomocą łyżki z mieszanką z mąki.
Przełóż do formy na muffiny wyłożonej papilotami.
Piec ok 20-25 min. aż patyczek włożony w środek ciastka będzie czysty.


Lukier pomarańczowy

Czego potrzebujemy:

  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy
  • 2-4 łyżeczki soku z pomarańczy
Jak to zrobić: 

Wymieszać cukier puder ze skórką i dwoma łyżeczkami soku z pomarańczy.
W razie potrzeby dodać więcej soku, aby uzyskać odpowiednią - dość gęstą konsystencję.
Lukier nadaje się do dekoracji wystudzonych muffin.



Smacznego !!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz