Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 20-25 min
Muffiny marchewkowe
(przepis od Diany)
(przepis od Diany)
Co nam potrzeba:
Suche składniki
- 4 średnie marchewki (2 szklanki startej)
- 1 i 1/2 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
Jak to zrobić:
Włącz piekarnik na 180 st. Celciusza.
Obierz marchewki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odmierz 2 szklanki.
Do jednej miski przesiej mąkę dodaj proszek do pieczenia,sól, przyprawy (cynamon, imbir, gałkę muszkatołową).
W drugiej większej misce wymieszaj olej, jajka, cukier, starta marchewkę oraz olejek waniliowy.
Wymieszaj delikatnie za pomocą łyżki z mieszanką z mąki.
Do jednej miski przesiej mąkę dodaj proszek do pieczenia,sól, przyprawy (cynamon, imbir, gałkę muszkatołową).
W drugiej większej misce wymieszaj olej, jajka, cukier, starta marchewkę oraz olejek waniliowy.
Wymieszaj delikatnie za pomocą łyżki z mieszanką z mąki.
Przełóż do formy na muffiny wyłożonej papilotami.
Piec ok 20-25 min. aż patyczek włożony w środek ciastka będzie czysty.
Lukier pomarańczowy
Czego potrzebujemy:
- 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy
- 2-4 łyżeczki soku z pomarańczy
Jak to zrobić:
Wymieszać cukier puder ze skórką i dwoma łyżeczkami soku z pomarańczy.
W razie potrzeby dodać więcej soku, aby uzyskać odpowiednią - dość gęstą konsystencję.
Lukier nadaje się do dekoracji wystudzonych muffin.Wymieszać cukier puder ze skórką i dwoma łyżeczkami soku z pomarańczy.
W razie potrzeby dodać więcej soku, aby uzyskać odpowiednią - dość gęstą konsystencję.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz