sobota, 14 stycznia 2012

Muffiny herbatnikowe

                                   
         
            fot. Diana Skuza-Biel

Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 20 - 25 min


Muffiny herbatnikowe
(przepis od Diany)
 

Co nam potrzeba:

  • 150 g herbatników

Suche składniki
  • 1 i 1/2 szklanki  mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  1 opakowanie cukru waniliowego

Mokre składniki
  • 2 - 3 łyżki malibu
  • 1/3 szklanki  oleju
  • 1 jajko
  • 300 g maślanki (ok 1 i 1/3 szklanki)

Dekoracja
  •  kilka herbatników do ozdoby
  • cukier puder 

Jak to zrobić:

Włącz piekarnik na 180 C.
Rozdrobnij herbatniki.
Wymieszaj osobno suche składniki  i osobno mokre.
Do miski z suchymi składnikami wlej te mokre i wymieszaj.
Dodawaj stopniowo rozdrobione herbatniki i mieszaj.
Przełóż do formy na muffiny wyłożonej papilotami.
Piec ok 20 - 25 min.

Upieczone muffiny dekorujemy połówkami herbatników i cukrem pudrem. 





 Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz