poniedziałek, 30 stycznia 2012

Trufle czekoladowe



Czas przygotowania:20 min
Czas chłodzenia: 1h

Trufle czekoladowe


Czego potrzebujemy:

             
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki masła
  • kakao, migdały, wiórki kokosowe ..... do obtoczenia
                
Jak to zrobić:
  
Czekoladę połamać - włożyć miski i rozpuścić w kąpieli wodnej (lub na programie do rozpuszczania czekolady - kuchenka indukcyjna)
Ubić śmietankę z cukrem na sztywną pianę - podgrzać w garczku.
Wlewać stopniowo do czekolady - cały czas mieszając mikserem.
Dodać masło ucierać do czasu uzyskania jednolitej masy.
Schłodzić w lodówce ok 1h.
Formować kulki, obtaczać w kakao, migdałach, wiórkach kokosowych ... itp









Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz