środa, 6 lutego 2013

Cukinia nadziewana

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 25 min




                                                                    fot. Diana Skuza-Biel


Cukinia nadziewana
(wg przepisu Diany)

Czego potrzebujemy:


  • 1 pierś z kurczaka (duża pojedyncza)
  • pół cebuli
  • 4-5 pieczarek
  • 2 grube plastry oscypka (bądź innego sera zółtego)
  • 1 mała cukinia
  •  3 łyżki masła
  •  sól, pieprz, olej

Jak to zrobić:


Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy i podsmażamy.
Cebulkę i pieczarki  kroimy w piórka i podsmażamy na oleju z kurczaka (osobno cebulkę i pieczarki), solimy, pieprzymy.
Kroimy oscypka w małą kosteczkę lub inny ser (można zetrzeć)

Cukinię kroimy wzdłuż, łyżeczką wydrążamy miąższ, solimy, pieprzymy. Jeśli puści sok, to trzeba osuszyć.
Wkładamy cukinię do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.W cukinii układamy kolejno: pieczarki, cebulę, kurczaka, oscypka, na wierzch odrobinę masła.
 Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (ok. 180C) i pieczemy, aż cukinia zmięknie.



Podawać z ziemniakami.




Smacznego !!!

2 komentarze:

Diana pisze...

Smaczne i "lekkie" danie...idealne na kolację walentynkową :)

Karolina pisze...

No Iza takie pyszne wiosenne danie.:) Pozdrawiam :)

Prześlij komentarz