sobota, 30 listopada 2013

Cytrynówka




Cytrynówka


Co nam potrzeba:

- ze spirytusu


  • 250ml spirytusu
  • 3 średnio – duże, dojrzałe, żółte cytryny (trzeba je wyszorować)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki wody

- z wódki (sposób przygotowania analogiczny bez dodawania wody)

  • 500mlwódki
  • 3 średnio – duże, dojrzałe, żółte cytryny (trzeba je wyszorować)
  • 3/4 szklanki cukru

Jak to się robi:

Zdjąć skórkę z 1 ½ cytryn  (z połowy wszystkich), dobra do tego jest obieraczka do ziemniaków. Dla intensywniejszego koloru można zdjąć skórkę ze wszystkich cytryn.
Skórki pokroić i wrzucić do butelki ze spirytusem (najlepiej 0.75 l)

Gdy kolor puści (na drugi dzień) – przelać alkohol do butelki – bez skórek (np. przez filtr do kawy, albo sitko).

Do garnuszka  wsypać ¾ szklanki cukru, wycisnąć sok z 3 cytryn (wszystkich) [bez pestek, bez miąższu]

Do tego dodać ¾ szklanki przegotowanej wody. Wszystko wymieszać , podgrzewać do pierwszego gotowania, ciągle mieszając - ochłodzić.

Zimne,  dodać do spirytusu – wymieszać, wlać do butelek.
Odczekać dobę, przecedzić (przefiltrować) - nadaje się do spożywania także bez filtracji. 








Zdrówko !!!

2 komentarze:

żuber pisze...

Skądś znam ten przepis... :D

Cytryny polecam obierać cieniutko, mi zawsze udawało się to obieraczką właśnie, tyle że bez białej warstwy, która jest pod skórką - powoduje ona delikatną goryczkę.

Pozdrawiam :)

Anonimowy pisze...

MOJA UWAGA DOTYCZY CYTRYNÓWKI: PRZY ŚCIĄGANIU ŻÓŁTEJ SKÓRKI Z CYTRYN, NALEŻY ROBIĆ TO OSTROŻNIE, ABY NIE ZDJĄĆ BIAŁEGO ABLEDO, KTÓRE JEST GORZKIE. WIĘC NAJLEPIEJ UŻYĆ DO ŚCIĄGANIA SKÓRKI SPECJALNEGO NOŻYKA DO OBIERANIA WARZYW, ALE ROBIĆ TO DELIKATNIE I Z WYCZUCIEM. DRUGA SPRAWA TO ILOŚĆ DODAWANEGO CUKRU, NAJLEPIEJ DODAĆ NIECAŁE PÓŁ SZKLANKI CUKRU, WTEDY CYTRYNÓWKA BĘDZIE MNIEJ SŁODKA I SĄDZĘ, ŻE DUŻO LEPSZA. BOŻENA W.

Prześlij komentarz