środa, 15 lipca 2015

Kruche ciastka ze słonecznikiem



fot. Diana Skuza - Biel

Czas przygotowania: 35 min

Czas pieczenia: 22 min



Kruche ciastka ze słonecznikiem



Co nam potrzeba:

Ciastka

  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 7 łyżek cukru (może być trzcinowy)
  • 185 g masła
  • 1 jajko
Karmel
  • 3 łyżki cukru (może być trzcinowy)
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki dowolnej śmietany
  • 15 g masła
Pestki
  • 12 łyżek łuskanego słonecznika ( można dowolną ilość słonecznika zamienić na inne pestki np. pestki dyni)


Jak to się robi:


Z podanych składników na ciastka zagniatamy ciasto w misce, następnie odstawimy do lodówki na ok 30 min.
Po upływie 30 min - włączamy piekarnik na 200 st. Celciusza (piekarnik z termoobiegiem 180 st. Celciusza)
Ciasto wyjmujemy z lodówki - po rozwałkowaniu na ok 4mm wykrajamy okrągłe ciastka.
Ciastka piec na blaszce wyłożonej pergaminem 10 min. 
Po włożeniu ciastek do piekarnika w rondelku roztopić składniki na karmel.
Po roztopieniu składników zdjąć z ognia rondelek, dodać pestki i wymieszać.
Na podpieczone ciastka (po 10 min pieczenia) nakładamy na każde karmel z pestkami i pieczemy jeszcze ok 10-12 min.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz