fot. Diana Skuza-Biel
Ciasto niebo
Co nam potrzeba:
Masa Jabłkowa:
Masa Orzechowa:
Polewa Czekoladowa:
Ciasto kruche:
- 300g mąki pszennej
- 2 łyżki wrzącej wody
- 200g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa Jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek
- 3 łyżki cukru (jeśli jabłka są słodkie można pominąć cukier)
- 2 łyżki masła
- 1 galaretka cytrynowa
Masa Orzechowa:
- 300g orzechów włoskich mielonych
- 1/2 szklanki mleka
- 200g masła
- 120g cukru pudru
Polewa Czekoladowa:
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mleka,
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki ciemnego kakao
Jak to zrobić:
Kruche ciasto:
Wszystkie składniki
zagnieść i podzielić na 2 części. Upiec 2 kruche ciasta na blaszce o
wymiarach : 21cm x 35cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25
minut do złotego koloru.
Masa jabłkowa:
Jabłka
obrać, pokroić w cienkie plasterki dodać do nich masło oraz cukier.
Dusić pod przykryciem, aż zrobi się „dżem”. Do gorących jabłek
dodać galaretkę i wymieszać. Gdy masa przestygnie i lekko stężeje - posmarować nią jeden
blat kruchego ciasta i przykryć drugim.
Masa orzechowa:
Zmielone orzechy zalać gorącym mlekiem i odstawić do wystygnięcia. Masło
utrzeć z cukrem na puszystą białą masę, dodawać orzechy. Na drugi blat rozsmarować masę
orzechową i polać czekoladą.
Polewa czekoladowa:
Masło rozpuścić z mlekiem i cukrem. Dodać kakao i cały czas mieszać, aby nie powstały grudki.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz