czwartek, 27 grudnia 2012

Sernik wiedeński

Czas przygotowania: 30min
Czas pieczenia: 1h 15min
Forma kwadratowa, bądź okrągła.





fot. Diana Skuza-Biel 


Sernik wiedeński 


Co nam potrzeba:

Kruche ciasto

  • 1 szklanki mąki
  • 1/2 kostki margaryny (125 g)
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru

Masa serowa

  • 1 kg sera białego
  • 6 żółtek
  • 8 białek
  • 1/2 kostki margaryny (125g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 mały cukier waniliowy (16g)
  • brzoskwinie z puszki


Jak to zrobić:

Na stolnicy  wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia - dodać margarynę i posiekać nożem. 
Dodać żółtka i zagnieść ciasto.
Można ciasto włożyć do lodówki na czas kręcenia sera.

Biały ser zmielić dwukrotnie dodając margarynę.

Włączyć piekarnik na 200 C.

Kruche ciasto rozwałkować przełożyć do formy i nakłuć widelcem.
Piec ok. 15 min w piekarniku.

Oddzielić białka od żółtek.
Z białek ubić sztywną pianę - dodając szczyptę soli.
Żółtka ubić z cukrem na kogel mogel.
Dalej miksując dodawać po łyżce sera i łyżce margaryny, następnie dodać mąkę ziemniaczaną.
Do masy dodać białka i delikatnie połączyć z masą ( mikser na małych obrotach).

Wylać na podpieczony spód ok. 1/4 masy, następnie poukładać pokrojone w paski brzoskwinie i wylać resztę masy.
Piec w piekarniku w temp. 180 C ok. 1h.
Wyłączyć piekarnik przykryć górę sernika papierem śniadaniowym i pozostawić w piekarniku przez kolejna godzinę.  

Wierzch sernika można polać rozpuszczoną czekoladą.












Smacznego !!!

1 komentarz:

Wiola xx pisze...

Mmmm ... Muszę upiec xD Fajny blog ... Pozdrawiam i zapraszam do mnie :

http://fashioninviola.blogspot.com/
Zostaw po sobie ślad .

+ obserwuję

Prześlij komentarz